Här kommer recept på den Gotländska efterrätten som jag tycker verkar ganska lätt att göra. Inspirerad av min semester på Gotland förra veckan.
4 portioner
Ingredienser
* 1/2 dl sötmandel
* 1 förpackning färdig risgrynsgröt 500 g ("grötkorv") eller om du har 5 dl risgrynsgröt över hemma.
* 1 paket saffran 0,5 g
* 1 dl Grädde. Gärna en hälsosammare variant; typ mellangrädde
* 2 ägg
* Ev 1 msk socker; kan du hoppa över om du använder köpt färdiggröt för den kan vara ganska söt i smaken
Tillagning
1. Sätt ugnen på 225° och hacka mandeln.
2. Blanda gröten med saffran, kaffegrädde, ägg, mandel och eventuellt socker.
3. Häll smeten i en smord ugnssäker form.
4. Grädda i mitten av ugnen tills rätten stelnat och fått vacker färg, ca 30 minuter.
Serveras enligt traditionen med sylt av "salmbär" (blåhallon), som är släkt med björnbär och liknar hallon, men färgen är mattblå. Blåhallon växer vilt i Skåne och på Gotland.
Men eftersom man troligen ej har salmbär hemma så går det ju utmärkt med valfri sylt. Även en klick grädde kan vara gott till.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar