torsdag 7 februari 2008

Semlor


Lite sent med recept nu då semeldagen varit, men det är bättre sent än aldrig. Man äter ju dock semlor långt före och efter semeldagen.

* 100 g margarin eller smör
* 3 dl mjölk
* 50 g jäst
* ½ tsk salt
* 1 tsk kardemumma
* 1 dl socker
* 1 ägg
* ½ tsk hjorthornssalt
* knappt 1 liter vetemjöl

Pensling:

* 1 ägg

Fyllning 1:

* mandelmassa
* lite mjölk

Fyllning 2:

* sötmandel
* mjölk
* socker

Garnering:

* vispgrädde
* florsocker

Gör så här:

Bullar:

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.

Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Häll över jästen och rör tills den lösts upp.

Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornsalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.

Låt jäsa 30 minuter övertäckt i degbunken.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl ca 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter.

Låt bullarna kallna.

Välj en av fyllningarna.
Fyllning 1:

Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.
Fyllning 2:

Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet.

Kör sötmandel, mjölk, inkråm och socker i en mixer. Lägg röran i hålen i bullarna. Skulle man göra denna fyllning till alla bullarna skulle det gå åt 125g mandel, 1 dl mjölk och 1 dl socker.
Garnering:

Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

Inga kommentarer: