torsdag 7 februari 2008

Semlor


Lite sent med recept nu då semeldagen varit, men det är bättre sent än aldrig. Man äter ju dock semlor långt före och efter semeldagen.

* 100 g margarin eller smör
* 3 dl mjölk
* 50 g jäst
* ½ tsk salt
* 1 tsk kardemumma
* 1 dl socker
* 1 ägg
* ½ tsk hjorthornssalt
* knappt 1 liter vetemjöl

Pensling:

* 1 ägg

Fyllning 1:

* mandelmassa
* lite mjölk

Fyllning 2:

* sötmandel
* mjölk
* socker

Garnering:

* vispgrädde
* florsocker

Gör så här:

Bullar:

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.

Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Häll över jästen och rör tills den lösts upp.

Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornsalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.

Låt jäsa 30 minuter övertäckt i degbunken.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl ca 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter.

Låt bullarna kallna.

Välj en av fyllningarna.
Fyllning 1:

Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.
Fyllning 2:

Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet.

Kör sötmandel, mjölk, inkråm och socker i en mixer. Lägg röran i hålen i bullarna. Skulle man göra denna fyllning till alla bullarna skulle det gå åt 125g mandel, 1 dl mjölk och 1 dl socker.
Garnering:

Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

söndag 20 januari 2008

Lätt sockerkaka - lämplig till tårtbotten


Enligt min far är denna sockerkaka ytterst lämplig till tårtbotten. Innehåller många ägg, samt inget margarin.

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Frivillig smaktillsats:
2 tsk vaniljsocker eller rivet citronskal.

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vispa sedan i dem i smeten. Häll i smord och bröad form. Grädda i 35 min i 175 graders varm ugn.

fredag 11 januari 2008

Saras negerbollar


"Chokladboll är ett litet runt bakverk som vanligen är något större än en köttbulle."

"Ett äldre namn på bakverket är negerboll. Detta namn är fortfarande förekommande i vardagligt tal i stora delar av Sverige, men har fallit ur bruk i receptböcker, cafémenyer och liknande, eftersom ordet anses nedsättande och gammalmodigt."

Jag fattar inte varför man inte få säga "negerboll". Men det är ju det ursprungliga originalnamnet, så vi kör på det i detta recept.

100g margarin (milda)
3 dl havregryn
4 msk ströscker
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1-1,5 msk vatten.

Blanda ihop ingredienserna i en bunke med händerna.
Rulla till bollar som rullar i pärlsocker eller kokos och ställ kallt innan servering.

måndag 7 januari 2008

Dunderkaka

En väldigt god mjuk kaka (som jag läste på ett mjölkpaket för drygt 20 år sen), trots att den kan tyckas innehålla en del annorlunda ingredienser.

100g smör
2,5 dl socker
1 ägg
0,5 dl lingonsylt
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
1,5 dl filmjölk eller gräddfil

Smält smöret och låt det svalna. Rör smör, socker och ägg poröst. Tillsätt lingonsylt. Blanda samman mjöl, bakpulver och kryddor. Till sätt mjölblandningen och filen. Häll smeten en smord och bröad form (1,5l). Grädda i 175 grader varm ugn på nedesta falsen i ca 40 min.

Havreflarn

Här kommer en favorit som jag bakade mycket som liten parvel.

150 g smält smör eller margarin
2 dl strösocker
1tsk vanillinsocker
2 dl havregryn
2dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl grädde
0,5 dl sirap

Smält fettet. Mät upp alla torra ingredienser i en skål och blanda dem.
Tillsätt grädde, sirap, det smälta fettet och rör ihop smeten.
Klicka ut smeten glest på plåtar (16st)

Blanda alla ingredienserna.
Lägg teskedsstora klickar av smeten med stora mellanrum på smord plåt. Kakorna flyter ut mycket.
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i omkring 7 minuter eller tills flarnen är svagt ljusbruna.
Låt de svalna innan de med tunn kniv lossas från plåten.
Böj flarnen över spånjärn eller käpp och låt de kallna. Flarnen kan också svalna på galler till platta flarn och sedan läggas samman två eller flera med fyllning mellan.

torsdag 3 januari 2008

Mazarinkaka/muffins med apelsinsmak för micron


200 g mandelmassa
2 ägg
3 msk vetemjöl
50 g margarin
Skalet av 1/2 apelsin
Blockchoklad
Flagad mandel

Riv mandelmassan och apelsinskalet.
Smält magarinet och låt det svalna
Vispa äggen.
Tillsätt margarinet, vetemjölet och madelmassan med apelsinskalet.
Bred ut smeten jämt i en runt glasform (ca 20 cm') med smörpappet i botten.
Grädda kakan i 6 min på effektläge 8 i micron.
Stjälp upp kakan på ett fat och drag bort papperet. Låt den svalna.
Smält blockchokladen och slå den över kakan och strö över flagad mandel.

Istället för en kaka kan man göra mazarinmuffins.
Lägg smeten i små dubbla muffinsformar (ca 10st) och ställ dem i micron.
Grädda kakorna 6 min på effektläge 7.
Garnera som ovan.

måndag 31 december 2007

Drömtårta


En rulltårta som min far ofta gör och som är väldigt god.

3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
100g margarin eller smör
1,5dl siktat florsocker

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner det i äggsmeten. Häll den i en välsmord långpanna eller klädd med bakplåtspapper 30x40cm.
Grädda kakan i 225-250 graders ugnsvärme i ca 5 min. Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt den kallna.
Rör matfettet till fyllningen smidigt. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör sedan krämen porös. Bred den på kakan och rulla ihop den. Förvara kakan kallt tills den skall skäras.

tisdag 25 december 2007

En helt vanlig jävla kaka

Måste ju inleda denna sida med ett komiskt första inlägg ;-)

Ett ägghelvete
1 dl sur kakao
Så lite smör som möjligt
Socker
Ingen jävla mandel
2 dl bakpulver
1 pkt fula russin
1,5 dl allerginötter

Fyllning:
1dl tradigt vaniljsocker
1 melon eller nått
Sprit

Häll nästan allt i en bunkjävel och kör med elvispen i en kvart. Grädda direkt i skålen. Skit i att smöra och bröa. Kakhelvetet fastnar ändå. Dunka ut skiten på matbordet om du kan. Garnera med krossad melon och sprit. Det spelar ingen roll... Skit i det då. Dra åt helvete!