lördag 4 oktober 2008

Kanelbulle


Det är ju kanelbullens dag idag så det firar vi med ett recept detta goda ting:


Ca 30-35 stycken

Till degen:
150 g smör

5 dl mjölk, 3%

1 pkt röd jäst (50 g)

1/2 tsk salt

1 1/2 dl strösocker

ca 1,3 l vetemjöl


Till fyllningen:

1 msk stött kardemumma

2 msk kanel

1 dl strösocker

75 g smör


Till pensling och garnering:

1 ägg
pärlsocker

Smält samman smör och mjölk till fingervarm degvätska. Smula och lös jästen i en bunke med lite av degvätskan. Därefter tillsätts all vätska, salt, socker och en liter vetemjöl. Arbeta degen smidig.
Täck med handduk och jäs degen 35 minuter.
Arbeta in resterande vetemjöl och dela degen i två delar som kavlas ut, smöras och beströs med socker, kanel och kardemumma. Vik ihop och skär 3 centimeter breda strimlor som snurras ihop till snäckor eller rullas och läggs i pappersformar.
Jäs bullarna 20 minuter under handduk, pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i 250 graders ugn 8-10 minuter.

torsdag 4 september 2008

Hemmagjorda powerbars

Recept på Energigodis Powerbars. Prova att smaksätta med andra torkade frukter som fikon, dadlar eller äpplen.
Kanel, ingefära eller kakao och vaniljsocker ger också god smak. Sesamfrön och honung blir gott

  • 2,5 dl grädde
  • 2 dl sirap
  • 1,5 dl socker
  • 5 dl havregryn eller müsli
  • 1,5 dl russin
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 1 dl finhackade/rivna nötter ex. mandel, cashew, jordnötter, valnötter eller hasselnötter
  1. Ta en stor kastrull och koka ihop grädde, socker och sirap till en mörk kolasmet. Testa en bit kola i kallt vatten, kan du forma en kula av den är kolan klar.
  2. Rosta gärna solrosfrön och nötter innan du blandar i dem så smakar det godare.
  3. Blanda alla ingredienser i kastrullen till en smet.
  4. Tillsätt ytterliggare havregryn tills smeten är rätt fast.
  5. Bred ut på bakplåtspapper ca 1 cm tjockt lager. Skär i portionsbitar och låt svalna.

tisdag 5 augusti 2008

Saffranspannkaka

Här kommer recept på den Gotländska efterrätten som jag tycker verkar ganska lätt att göra. Inspirerad av min semester på Gotland förra veckan.

4 portioner

Ingredienser

* 1/2 dl sötmandel

* 1 förpackning färdig risgrynsgröt 500 g ("grötkorv") eller om du har 5 dl risgrynsgröt över hemma.

* 1 paket saffran 0,5 g

* 1 dl Grädde. Gärna en hälsosammare variant; typ mellangrädde

* 2 ägg

* Ev 1 msk socker; kan du hoppa över om du använder köpt färdiggröt för den kan vara ganska söt i smaken


Tillagning

1. Sätt ugnen på 225° och hacka mandeln.

2. Blanda gröten med saffran, kaffegrädde, ägg, mandel och eventuellt socker.

3. Häll smeten i en smord ugnssäker form.

4. Grädda i mitten av ugnen tills rätten stelnat och fått vacker färg, ca 30 minuter.

Serveras enligt traditionen med sylt av "salmbär" (blåhallon), som är släkt med björnbär och liknar hallon, men färgen är mattblå. Blåhallon växer vilt i Skåne och på Gotland.

Men eftersom man troligen ej har salmbär hemma så går det ju utmärkt med valfri sylt. Även en klick grädde kan vara gott till.

söndag 13 juli 2008

Chokladrulltårta med apelsingrädde



Ingredienser

Bottnar:
3 ägg
1,5 dl strösocker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl vispgrädde
rivet skal av en apelsin
saften av av 0,5 apelsin
ca 50 g grovhackad mörk choklad



  1. Sätt ugnen på 250gr. Klä en långpanna, ca 30x40 cm med bakplåtspapper.

  2. Vispa ägg och socker pösigt

  3. Blanda potatismjöl, siktad kakao och bakpulver. Rör ner blandningen i smeten

  4. Bred ut smeten i långpannan. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 5 min.

  5. Stjälp upp kakan på sockrat smörgås- eller bakplåtspapper. Låt svalna.

  6. Vispa grädden. Blanda ner apelsinskal, apelsinsaft och hackad choklad.

  7. Bred fyllningen på kakan. Rulla ihop den från långsidan. Skär rullen i ca 8 bitar.
Går att frysa!
Glutenfritt!

Rabarber- och jordgubbspaj




God och syrlig paj som min far just bjöd på. Rekommenderas varmt!

6 portioner

Smuldeg:

2 msk strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
100g smör eller margarin

Fyllning:

0,5 l (ca 500g) rabarber
0,5 l (ca 500g jordgubbar
0,5-1dl strösocker
1 msk potatismjöl
  1. Gör smuldegen: Sätt ugnen på 225 gr. Blanda socker, vetemjöl och havregryn i en skål.
  2. Rör ner matfettet med en gaffel. Arbeta allt till en smulig massa.
  3. Gör fyllningen: Skiva rabarbern. Snoppa och halvera ev jordgubbarna.
  4. Blanda rabarber, jordgubbar, socker och potatismjöl.
  5. Smörj lätt en ugnssäker form. Fördela fyllningen i formen. Strö över smuldegen.
  6. Grädda rabarber- och jordgubbspajen mitt i ugnen ca 20 min.

onsdag 18 juni 2008

Marängtårta

Punkt 1.

3 st äggulor 0,5 dl strösocker 5 msk mjölk 0,5 dl smält margarin 2,5 dl vetemjöl 5 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker

Punkt 2.

3 st äggvitor
3 dl florsocker


Vispa tillsammans ingredienserna under punkt 1. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör i florsockret lite i sänder. Vispa. Bred äggvitesmeten ovanpå äggulesmeten. Strö hackad mandel ovanpå.

Gräddas i 175 graders värme i 15 min på näst nedersta falsen. Låt kakan svalna något och dela den mitt itu. Vispa 3 dl grädde och bred ut på ena halvan och lägg andra halvan ovanpå. Lägg ev också bär emellan.

fredag 6 juni 2008

Nationalbakelse

Det är ju nationaldag så vad kan passa bättre än att göra sin egen nationalbakelse. Fast med tanke på det vackra vädret så kommer ju jag var ute istället för att baka,men nån får ju naturligtvis prova receptet.
Apelsin och mandelmassa i botten och fyllning och uppepå läggs skivade jordgubbar.

Till 10 st behövs:
  • 300 g mandelmassa
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • Täcke:
  • ca 110 g mandelmassa
  • 2 msk apelsinlikör eller färskpressad apelsin
  • Tillbehör:
  • 500 g jordgubbar
  • citronmeliss
  • Ugn: 175º
Gör så här:
1. Riv mandelmassan. Blanda i smöret med gaffel eller kör i matberedare så att det blir jämnt. Tillsätt de uppvispade äggen.

2. Bred ut smeten till ett 1 cm tjockt lager på ett bakplåtspapper i ugnssäker form, ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Låt bottnen svalna. Ta ut rundlar eller skär i rutor.

3. Blanda apelsinsmaksättning i mandelmassan så att den blir lös. Bred massan över bakelsebottnarna.

4. Skiva jordgubbarna och lägg dem tätt på bakelserna. Garnera med citronmeliss.

torsdag 8 maj 2008

Sockerkaka eller pepparkaka

Vi fick besök idag och då gjorde jag denna kaka. Jag valde pepparkaka.

Välj om du vill göra en sockerkaka eller en pepparkaka genom val i receptet nedan


Ingredienser:
2 st ägg
3 dl socker
50 g smör + 1,5 dl mjölk kokas
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Om du vill göra mjuk pepparkaka, så uteslut vaniljsocker och ta nedanstående ingredienser:
2-3 tsk kanel
2 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlika

Gör så här:

Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Tillsätt detta till det vispade växelvis med smör o mjölk.

Alternativt väljer du kanel, ingefära och kryddnejlika och får en mjuk pepparkaka.

Grädda i 175 grader i ca 40 min

söndag 27 april 2008

Hemmagjord glass

Nu finns de tydligen ett nytt sätt att göra glass på via en boll som man lägger alla ingredienser i tillsammans med ett gäng isbitar. Sen rullar, kastar och skakar man bollen i 10 minuter och sen är det klart. Låter ju otroligt. Undar om det smakar glass :-D



www.coolstuff.se

onsdag 16 april 2008

Cheesecake

Det börjar sakta bli lite bättre glassväder så denna kaka kanske kan passa?


Tid: 40 min + 7-8 timmar i frysen

6-8 portioner


Ingredienser:

  • 2 dl socker
  • 3ägg
  • 200 g philadephiaost
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 10 digestivekex

Gör så här:

Dela äggen. Vispa sockret och äggulorna pösigt. Rör i vaniljsockret.

Blanda i philadelphiaosten.

Vispa grädden i en egen bunke och rör ihop med sockret, äggulorna, vaniljsockret och philadelphiaosten.

Vispa äggvitorna hårt i en egen bunke och rör ihop med övriga ingredienser.

Krossa kexen och lägg hälften av detta på botten av en rund form med löstagbar botten.

Häll i smeten och strö resten av kexsmulorna ovanpå.

Ställ in i frysen 7-8 timmar. Tag ut kakan 15-30 minuter i rumstemperatur före servering.