Det fanns olika recept på dessa kakor men jag fastnade för ett som inte innehöll nått socker i själva smeten.
Ca 20 st
- 1 ägg
- 0,75 dl mjöl
- 0,75 dl vatten
- Kokosfett eller olja till fritering
- Strösocker till garnering
Häll i olja i kastrullen så ytan är 4-5 cm från botten. Värm upp oljan till 180 grader och ställ struvjärnet på förvärmning däri. Använd med fördel en digital stektermometer. Annars kan man kontrollera rätt temperatur genom att ta en liten bit vitt matbröd och lägga i oljan. Om det tar ungefär en minut för biten att bli brun är oljan lagom varm.
Rör ihop ägg, mjöl och vatten till en slät smet. Smeten skall inte vispas. Häll smeten i en smal men hög behållare (struvjärnet måste få plats). Jag använde mig av ett 5dl-mått.
Doppa struvjärnet till 2/3 i smeten och doppa sedan struvjärnet i den heta oljan. Doppas hela järnet så lossnar inte kakan från järnet sen. Fritera i ungefär en minut, tills de är guldbruna.
Ta loss struvan från järnet med hjälp av en gaffel. Låt den rinna av på en sikt, ett stekskydd eller på hushållspapper. Doppa därefter struvorna i socker på båda sidorna. Förvara luftigt i plåtburk, gärna lite svalare än rumstemperatur.
Receptkälla: julkakor.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar