måndag 11 januari 2010

Zakarias struvor

Struvor är en sorts friterade kakor. För att göra dessa behöver man ett struvjärn. Har man inte en snäll svärmor eller mormor man kan få detta av så får man skaffa ett.

Det fanns olika recept på dessa kakor men jag fastnade för ett som inte innehöll nått socker i själva smeten.

Ca 20 st
  • 1 ägg
  • 0,75 dl mjöl
  • 0,75 dl vatten
  • Kokosfett eller olja till fritering
  • Strösocker till garnering
Häll i olja i en liten men hög kastrull. Jag kör med vår fonduegryta i gjutjärn som fungerar ypperlig för detta ändamål.
Häll i olja i kastrullen så ytan är 4-5 cm från botten. Värm upp oljan till 180 grader och ställ struvjärnet på förvärmning däri. Använd med fördel en digital stektermometer. Annars kan man kontrollera rätt temperatur genom att ta en liten bit vitt matbröd och lägga i oljan. Om det tar ungefär en minut för biten att bli brun är oljan lagom varm.

Rör ihop ägg, mjöl och vatten till en slät smet. Smeten skall inte vispas. Häll smeten i en smal men hög behållare (struvjärnet måste få plats). Jag använde mig av ett 5dl-mått.

Doppa struvjärnet till 2/3 i smeten och doppa sedan struvjärnet i den heta oljan. Doppas hela järnet så lossnar inte kakan från järnet sen. Fritera i ungefär en minut, tills de är guldbruna.

Ta loss struvan från järnet med hjälp av en gaffel. Låt den rinna av på en sikt, ett stekskydd eller på hushållspapper. Doppa därefter struvorna i socker på båda sidorna. Förvara luftigt i plåtburk, gärna lite svalare än rumstemperatur.

Receptkälla: julkakor.se

Bilder är dock tagna av Jonas.

Inga kommentarer: