måndag 7 september 2009

Molnlätt vinbärspaj

(ca 8 bitar).

Gör en pajdeg :
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk strösocker
1 äggula

Fyllning:
3 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 liter (ca 500g) röda vinbär

Garnering:
florsocker
citronmelissblad

Sätt ugnen på 225grader. Börja med pajdegen; hacka samman ingredienserna till pajen (gärna i en matberedare). Tryck ut degen i en c,a 25 cm ugnsfast form.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 min.
Gör fyllningen; vispa äggvitorna till fast skum gärna med elvisp. Tillsätt socker och vaniljsocker lite i taget under vispningen. Vänd försiktigt ner bären i äggvispet.
Fyll pajskalet med marängsmeten och grädda mitt i ugnen i c:a 15 min eller tills marängen är fast på ytan men fortfarande krämig i mitten. låt pajen svalna något innan garnering med siktat florsocker och citronmeliss.
Denna paj kan man varieras med andra bär och smaksätta skalet med kanel som bryter mot det lite syrliga vinbärsmaken.
En god och uppskattad efterrätt eller till kaffebjudningen.

Källa: Tommy W.

Inga kommentarer: